25 Kasım 2013 Pazartesi

SIRADIŞI İKİ SANATÇI MUNCH VE WARHOL CERMODERN'DE


23-24 Kasım 2013 Cumartesi- Pazar Ankara
Bu hafta sonu Ankara’da Cermodern’de güzel iki sergi ve Resim Heykel Müzesi Salonunda ( Türkocağı Sahnesi) müzikal komedi izledik.

Cermodern, Sıradışı İki Sanatçıyı Bir Sergide Buluşturdu
CerModern ve Norveç Büyükelçiliği, yirminci yüzyılın en sıradışı ve yaratıcı iki baskı ustasını,
Edvard Munch ve Andy Warhol’u sıradışı bir sergiyle Ankaralı sanatseverlerle buluşturdu.
Sergi bu sıradışı iklinin, Varoluşçu-ekspresyonist Edvard Munch (1863-1944) ve sakin ve bağımsız Andy Warhol’un (1928-1987) belirgin benzerliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yine sıradışı iki küratör Patricia G. Berman ve Pari Stave tarafından derlenmiş. Yirmi yedi seçkiden oluşan sergide, Munch’ün yüzyılın başlarında ürettiği dört taşbaskı serisi olan Çığlık, Broş, Madonna, Eva Mudocci ve İskelet Kol adlı dört motifinin baskılarının yakından incelenmesi ve 1984 yılında Warhol tarafından çok özel tekniklerle yaratılan pano baskı serilerinin yeniden formülasyonu sunulmaktadır.
Edward Munch’un doğumunun 150. yılı anısına gerçekleştirilen sergi, Andy Warhol Müzesi (NY) , Munch Müzesi (Oslo) ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserlerden oluşmaktadır. Sergi 6 Kasım – 5 Ocak tarihlerinde izlenebilir.
Modernizmin karşıt uçlarında olmalarına rağmen, her iki sanatçı da çağın belirli temaları üzerine yoğunlaşmış. Anksiyete ve yabancılaşma, özeleştiri, ideal kadınsı güzellik ve fanilik… Her şeyin ötesinde, Munch ve Warhol ustaca döşedikleri yolda resmin ikonik gücünü hem kendi yaşamlarını hem de efsanevi kimliklerini güçlendirmek için kullandılar.
1983 yılında, Andy Warhol'a Galleri Bellman tarafından Edward Munch'un eserleri üzerine bir dizi iş üretmek için sipariş veriliyor. Warhol, bu proje için Munch'un "Çığlık", "Madonna", "İskelet Kollu Otoportre" ve "Eva Mudocci" adlı eserlerini seçiyor. Warhol, hayranı olduğu Munch'un otoportre dahil birkaç işini de satın alıyor. Galeri Bellman için üretilen on beş işin tamamı büyük bir hızla muhtemelen İskandinav kökenli alıcılara satılıyor. Warhol tarafından uygulanan foto-mekanik yöntemlerle, Munch'un kendi döneminde sahip olmadığı serigrafi tekniğiyle eserler poster ebatlarında büyütülebildiği ve yine ilk kez pigmentler ve ışıltılı renkler kullanıldığı için, ziyaretçiler ünlü eserleri bambaşka bir zenginlikte izlemi fırsatı da yakalayacaklar.



EYE WONDER
Bu sergiye izlemeye gelmişken güzel bir fotoğraf sergisini de gezme imkanı bulduk. Bank of America Koleksiyonunda Kadın Fotoğraf Sanatçılarının eserlerinden oluşan EYE WONDER sergisi.
Dünyanın en önemli koleksiyonlarından birisi olan Bank of America’dan seçilen bu kadın fotoğrafçıların eserleri belirli bir kronolojiyle sunuluyor. Dünyadaki ilk kadın fotoğrafçının ilk fotoğrafını da gördüğümüz bu sergiyi ve Munch/Warhol sergisini rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Giriş ücreti 15 TL.

FANTASTİK MÜZİKAL KOMEDİ - Ankara Devlet Opera Balesi
Ankara Devlet Opera ve Balesi, tarafından sergilenen "Fantastik" adlı müzikal komedide İki gencin birbirlerine olan aşkını ve babalarının bu aşka engel olmaya çalışması konu ediliyor.
Tek amaçları çocuklarını birleştirmek olan iki komşu 'çocuklar daima söylenenin tersini yapar' düşüncesinden hareketle birbirlerine düşman gibi davranıyorlar ve böylece çocuklar birbirlerine aşık oluyor. Oyunları ortaya çıkınca gençlerin arası bozuluyor ama sonunda gene bir araya geliyorlar.
Güzel müzikleriyle izlenmesi gereken bir eser.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder