27 Kasım 2013 Çarşamba

ARAMIZDAKİ ŞEY – TOMRİS UYAR

ARAMIZDAKİ ŞEY – TOMRİS UYAR 26.11.2013 -İstanbul

Kadınların dünyası üzerine yoğunlaşan bu kitapta kadınların birbirleriyle olan ilişkilerine değinilmiş. Öykülerdeki kadın kahramanlar benzer yalnızlıklara, yalanlara, düşlere sahip olsalar da birbirlerini çekemiyorlar aslında.
Kırmızı kılıklara sokulan kadınların öykülerinde uçları açık bırakılmış.
Başkalarının işine karışmak insanoğlu için eski bir alışkanlık ancak günümüzde bu eğilimin bir çeşit gösteriye dönüştürülmesini öykülerde vurgulamış.

Aramızdaki Şey, alabildiğine yalın ve süssüz bir anlatımla yazılmış kırmızı öykülerden oluşuyor. İlk öyküdeki kırmız giysinin anımsattığı olasılıklar gitgide başka kırmızı olasılıklara açılıyor. Tomris Uyar'ın ana temadaki kırmızıyla belirmek istediği asıl şey dostluk ve değişkenlik gösteren sevgi olsa gerek. Ayrıca toplumsal baskı bu kitabın ana temalarından birisi.


Kitaptan anekdotlar:

Sevilmemeyi rahatça kaldırabiliyorsun da sevilmek zor geliyor sana, sen de bunu anlamıyorsun.
Seninle konuşmak, gergin bir ipte yürümeye benziyor artık. O kadar sertleşmişsin ki, bir rimelin akmasında bile suçlayıcı ipuçları arıyorsun.
Bana neyin daha iyi geldiğini bu kadar güvenle kestirebiliyorsan gözlerin niye yaşardı? Kovma zarafetinin bir parçası mı bu?




Tomris Uyar

Tomris Uyar, 15 Mart 1941'de İstanbul’da hukukçu bir aileye doğdu; annesi Celile hanım babası Ali Fuat Gedik’tir. Büyükbabası Süleyman Sırrı Gedik CHP milletvekilliği yapmıştır. Eğitimine Yeni Kolej’de başlayan yazar, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’ne devam etti ve 1963 yılında buradan mezun oldu. İlk öyküsü “Kristin” 1965 yılında Türk Dili dergisinde yayımlandı. Öykü, deneme ve çevirilerini Dost, Papirüs, Soyut ve Yeni Dergi gibi dergilerde yayımlatmaya başlayan yazar, altmışlı yıllarda adını edebiyat dünyasında duyurdu. 1969’a “R. Tomris” imzasını kullanan Tomris Uyar, 1969’da Turgut Uyar ile evlendi, bu evliliğinden Hayri Turgut Uyar adında bir oğlu oldu. Hayri Turgut Uyar, İTÜ’de Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde akademisyen olan çalışmaktadır.
Tomris Uyar’ın ilk öykü kitabı İpek ve Bakır 1971 yılında okurlarla buluştu. 1973’te Ödeşmeler, 1975’te Dizboyu Papatyalar ve 1979’da Yürekte Bukağı yayımlandı. Yürekte Bukağı, Tomris Uyar’a 1980 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandırdı. Bu kitapları 1981’de Yaz Düşleri Düş Kışları, 1983’te Gecegezen Kızlar ve 1985 yılında Rus Ruleti/Dön Geri Bak izledi. 1986 tarihli Yaza Yolculuk adlı kitabı ile ikinci kez Sait Faik Hikâye Armağanı’nını kazanan yazar, 1990 yılında Sekizinci Günah’ı ve 1992’de Otuzların Kadını’nı yayımladı. Son öykü kitabı Aramızdaki Şey 1998 yılında yayımlandı. Yazarın “Sarmaşık Gülleri” öyküsü Tv’ye uyarlandı.
Tomris Uyar’ın öyküleri, toplumsal olaylara duyarlı bir kalemin eleştirel yalınlığını taşır. Gündelik hayatın açmazları öykülerde önemli yer tutar. Uyar, hem eleştirel hem umutludur insanlık adına. Öyküleri, toplumun birey üzerindeki yok edici etkisi kadar, bireyin direnme gücüne de vurgu yapar.
Öyküleri çeşitli yabancı dillere çevrilerek birçok antolojide yer alan Tomris Uyar, öykücülüğünün yanı sıra başarılı bir çevirmendir. Turgut Uyar’la birlikte Lucretius’tan çevirdikleri Evrenin Yapısı Türk Dil Kurumu’nun 1975 yılı Çeviri Ödülü’nü aldı.
Yazar öykü kitaplarının yanı sıra günlük yaşama ilişkin düşüncelerini bir araya getirdiği, günlük tadında notlarını içeren kitaplar da yayımladı: Gündökümü 75 (1976), Sesler Yüzler Sokaklar (1981), Günlerin Tortusu: Bir Uyumsuzun Notları (1985), Yazılı Günler (1985-1988),Tanışma Günleri/Anları (1989-1995) ve Yüzleşmeler: Bir Uyumsuzun Notları (1995-1999).
4 Temmuz 2003'te kanser nedeniyle hayata veda etti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder