20 Aralık 2013 Cuma

LYSISTRATA "KADINLAR DA SAVAŞIRSA" İBB Şehir Tiyatroları
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi 19 Aralık 2013


Oyundan bahsetmeden önce Ankara’dan Çiğdem Mahallesinden 4 arkadaşın bu oyun vesilesiyle İstanbul’da buluşmasından bahsedeceğim. Cemil Turan, İsmet Yakşi, Cemal Gemici ve ben. Cemil ve İsmet beylerle İran gezimiz vardı ve bu dörtlüyle Çiğdemim Derneğinde Çardak Sohbetlerimiz olurdu. Her birimiz değişik sebeplerle İstanbul’a geldik. Neyse ki burada da buluşmayı ve bir şeyler yapmayı başardık. Oyundan önce Taksim’de buluşup bir kahvede çay içerek hasret giderdik. Mansur Yavaş ve Mustafa Sarıgül’ün adaylıkları konusunda sohbet ettik. Oyun mekanına gidince bize İstanbul’dan arkadaşım Ferda’da katıldı.


Savaş ve kadının toplumdaki yeri konularının ön plana çıktığı güzel bir oyun. Aristophanes’in bu oyununun tarihteki ilk savaş karşıtı oyun olduğu söyleniyor. Oyunda savaşın arkasındaki saçma nedenlere de vurgu yapılıyor.
Lysistrata kadınları örgütleyerek savaşı sona erdirmek için onlarla birlikte Akropol’e kapanıyor ve erkeklerin tüm ısrarı ve tehditine rağmen onlarla birlikte olmuyorlar ve onlaın bu birliktelikleri ve kararlılıkları sonunda barışı getiriyor.
Sahne, dekor, ışıklar ve oyunculuk oldukça güzeldi.

Yazan : ARİSTOPHANES
Çeviren : AZRA ERHAT-SABAHATTİN EYÜBOĞLU
Yöneten : KEMAL KOCATÜRK
Koreografi : SALİMA SÖKMEN
Müzik : MERTOL ŞALT
Işık Tasarımı : MURAT İŞÇİ
Kostüm Tasarımı : CANAN GÖKNİL
Efekt : HİDAYET ÖZTÜRK
Yönetmen Yardımcısı : BERNA OĞUZUTKU DEMİRER
Süre : 2 SAAT / 2 PERDE

OYUNCULAR:
AYŞEN SEZEREL, BENSU ORHUNÖZ, BERRİN AKDENİZ KORTİDİS, BUKET YANMAZ KUBİLAY, ÇAĞATAY PALABIYIK, ÇAĞLAR YİĞİTOĞULLARI, ÇAĞRI ÖZGÜR HÜN, DEMET BOZYAKA, GÖKHAN EĞILMEZBAŞ, HÜLYA ARSLAN, İBRAHİM ULUTAŞ, MURAT BAVLİ, NAZAN YATGIN, OKAN PATIRER, SEDA FETTAHOĞLU, SELÇUK SOĞUKÇAY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder