18 Aralık 2013 Çarşamba

KUYUCAKLI YUSUF - SABAHATTİN ALİ

KUYUCAKLI YUSUF - SABAHATTİN ALİ
17 Aralık 2013 İstanbul


“Kürk Mantolu Madonna” dan sonra okuduğum ikinci Sabahattin Ali romanı da beni en az o roman kadar etkiledi. Sabahattin Ali’nin olayları basit anlatım biçimi, yaptığı vurgular, Anadolu insanının düşünüş ve yaşayış tarzını çok başarılı anlatımı eserde öne çıkıyor.

Kuyucaklı Yusuf önemli toplumsal sorunlara değinen ve bunların birey üzerindeki baskısını anlatan bir kitap. Roman sağlam bir kurguyla ve güçlü betimlemelerle desteklenmiş. Sermaye gruplarının halkı hem maddi hem de manevi olarak sömürmesini ve devletin buna karışmaması, hatta desteklemesini eleştiriyor. Yusuf'un Muazzez’e olan aşkı ve sevgilisini, Şakir ve kasabanın egemen kötü güçlerinden korumak için verdiği mücadele. Bir başka ifadeyle doğal, masum, bozulmamış soylu vahşi Yusuf ve onun yanında yer alanlarla, yapay, kirli, yozlaşmış insanlar arasındaki çatışma.

Romanı okurken ne zaman Yusuf elini kana bulayacak diye bekledim, sabrına, saflığına ve sevgisine hayran oldum. Beklediğim an gelmeyecek diye sabırsızlanırken kitabın sonunda o son derece sabırlı ve saf çocuk çileden çıkıyor.
Bir Anadolu kasabasının bütün ruhu ve yaşantısı bu kitapta var.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder