5 Mart 2014 Çarşamba

Yaşlı Adam ve Deniz - Ernest Hemingway

Yaşlı Adam ve Deniz -  Ernest Hemingway
6 Mart 2014

İnsanın umudu sayesinde nasıl ayakta kaldığını, umut tükenmedikçe hayatın ve insanlığında tükenmeyeceğini anlatan kısa ve etkileyici bir roman.
İnsanı insan yapan şey içinde yaşadığı azim ve ümittir. Yenilgi gibi görülen durumların sonunda bile o durumdan çıkarılabilecek bir kazanım mutlaka vardır.

Geriye iskeleti bile kalsa, yakalanmış bir balık, yakalanmış bir balıktır.
 
Yaşlı Adam ve Deniz, Ernest Hemingway'in Nobel Edebiyat Ödüllü eseri. Eser aynı zamanda birçok ödül de kazanmıştır. Hemingway bu hikâyeyi Küba'da yazmıştır ve hikâyenin başkahramanı Kübalı bir balıkçı olan Santiagodur.

Hemingway'in gücü, sade ve derin olmasından gelir. Doğa ile insanın mücadelesini açıkça betimler. Bir insanın neden ölünceye kadar umudunu kaybetmemesi gerektiğini şu cümlelerde gösterir:
“Çünkü insan olmak, umudunu korumak, tazelemektir. Zorluklar karşısında bir daha umut etmemecesine yılmamak, umudunu devam ettirmek için mücadele etmek, şartlar ne kadar kötü olsa da umutsuzluğa düşmemek için dayanmak, direnmek, elinde bir şey kalmasa da son yapacağın şey umut etmek gerekir.”

Yaşlı adam ve deniz, ihtiyar balıkçı Santiago'nun bütün olumsuzluklara rağmen umudunu yitirmeyişini konu alır. Kitapta ihtiyar balıkçı, seksen dört gündür para getiren hiçbir balık yakalayamamış, diğer balıkçıların alay konusu olmuştur. Santiago'nun talihsizliği yüzünden yanından ayrılmak zorunda kalan Manolin ihtiyarın her zor anında yanındadır ve onun bir gün büyük bir balık yakalayacağına sonsuz inanmaktadır. Seksen beşinci günün uğuruna inanarak okyanusa açılır ve büyük bir kılıç balığı yakalar. 5 gün boyunca kılıç balığı ile okyanusta kalan Santiago'nun hikayesidir bu kitap.
Santiago, yaşlı, hasta, güçsüz ve fakirdir ama umut ederek elinden gelen her şeyi yapar. Tam "Başardım." dediği anda tüm hayali gözleri önünde parçalanır. Balık, onun umudu, kısmeti, yemeği, ünü, şanı, arkadaşı aslında kendisidir.
Kitabın sonunda Santiago 6 metrelik bir kılıç balığıyla gelir ama artık sadece iskeleti kalmıştır.
Umut etmek güzel, başarmak daha güzel ama başarı, kazanç sağlayınca bir şey ifade ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder